Poučeni prošlogodišnjim iskustvom, kada su kuburili sa manjkom radnika, hotelijeri i ugostitelji iz Hrvatske već sada krenuli su u potragu za radnom snagom u BiH za nadolazeću turističku sezonu, kojima su spremni da plate i do 2.000 evra mjesečno.
Iako je ljeto još daleko, hrvatski poslodavci, koji ove godine planiraju da angažuju hiljade stranih radnika, ništa ne prepuštaju slučaju, što potvrđuju brojni portali i društvene mreže koje pršte od ponuda za zapošljavanje u restoranima, kafićima i hotelima na tamošnjem primorju.
U oglasu jedne hrvatske turističke kompanije, čiji su predstavnici prije desetak dana boravili u Banjaluci, gdje su razgovarali sa zainteresovanim radnicima, navodi se da je najmanja plata koju nude 1.000 evra.
- U našim hotelima i kampovima u Poreču, Rapcu, Dubrovniku, Krku i Rabu potrebno je više konobara, kuvara, sobarica i drugog osoblja. Smještaj i topli obrok idu na teret poslodavca - navedeno je u oglasu.
Na razgovoru sa predstavnicima ove kompanije bila je i pedesetogodišnja Banjalučanka Jelena M. koja kaže da je zainteresovana da tokom ljeta u Hrvatskoj radi kao sobarica.
- U Banjaluci godinama vodim kafić, ali stalno sam na nuli, pa sam odlučila da na ljeto odem do jadranske obale, da bi zaradila koju marku. Na sastanku su predstavnici hrvatske kompanije uzeli moje podatke i obećali da će se javiti u roku od deset dana - kazala je ona.
Interesovanje za posao u kuhinji na istom sastanku iskazao je David Štrkić, koji je po profesiji kuvar. On kaže da platu nisu spominjali, ali, kako je čuo od drugih, nije niža od 1.100 evra.
- Ako me pozovu, trebalo bih da radim u kuhinji u Poreču - kazao je Štrkić.
Predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma Željko Tatić kaže da mu se u proteklom periodu obratilo na desetine poslodavaca iz Hrvatske, koji uz dobru dnevnicu, sezoncima nude besplatan smještaj i hranu.
- Tamošnji poslodavac, za razliku od naših, radnike odmah prijavljuje i uplaćuje im zdravstveno osiguranje. Ono što je najvažnije sezonski radnici su u Hrvatskoj prijavljeni na platu koju primaju, dok se prekovremeni sati dodatno plaćaju - kazao je Tatić i dodao da profesionalni kuvar mjesečno može zaraditi i 2.000 evra.
Prema riječima Tatića, ove godine u Hrvatsku će sigurno otići da radi između 2.500 i 3.000 stanovnika Srpske.
- Za rad u nekom ugostiteljskom lokalu u Hrvatskoj potrebna je samo kopija pasoša, biografija i potvrda o nekažnjavanju - rekao je Tatić.
U Agenciji za rad i zapošljavanje BiH ističu da nemaju procjenu koliko će radnika iz BiH privremeno zaposlenje pronaći na Jadranskom moru, jer još nije potpisan sporazum o sezonskom zapošljavanju sa Hrvatskom.
- Poslodavci iz Hrvatske i sa nama kontaktiraju za sezonce radnike iz BiH, ali mi tu ništa ne možemo, jer nemamo pravni okvir - kazali su u agenciji.
Sezonci
Osim u Hrvatsku, sezonski radnici iz RS svake godine trbuhom za kruhom odlaze i u primorske destinacije u Crnoj Gori i Italiji, ali i u Sloveniju, Austriju i Njemačku, gdje kompanije osim stalnih poslova poslije zimske pauze traže i sezonce. Prema podacima agencija za zapošljavanje u BiH, najveća potražnja vlada za ugostiteljima, građevincima i poljoprivrednicima.